USAs demokrati vittrar sönder

Det som händer i USA just nu är minst sagt otäckt. Dom är numera så pass splittrade att man inte längre diskuterar om vilka beslut man skall ta, baserat på den fakta man har, utan istället diskuterar man faktan i sig. Ett stort ansvar för detta måste falla på Trump men även många i det republikanska partiet har del i detta. En stor del av befolkning litar inte längre på forskare, politiker eller de stora mediabolagen. Dom litar inte ens på dom mediabolag som tidigare var deras egen media. Istället väljer man att se på den media som bekräftar deras egna åsikter. Precis som med facebook och twitter flyttar man in i en åsiktsbubbla där ens egna åsikter bekräftas och förstärks. Detta oavsett om åsikterna är bra, eller som i vissa fall, HELT vansinniga. I ärlighetens namn måste jag säga att det inte bara är nuvarande administration som satt landet i denna position. Som jag upplever saken startade denna utveckling under Bushs tid med turerna runt Irak-kriget.

Politiker i USA kallar varandra de mest hemska saker och tvekar inte en sekund att ljuga för att främja sin position. Mediebolagen, facebook och twitter verkar heller inte ha några stora problem med att sprida denna orala dynga över världen. Ju mer konflikt och motsättningar desto större inkomster får dom. Sådan är dagens reklamfinansierade klickekonomi.

För någon månad sedan grep FBI 13 högerextremister som planerade att kidnappa Michigans demokratiska guvernör, Gretchen Whitmer. Detta efter att Trump upprepade gånger uppmanat medborgarna att ”befria” Michigan. Ett budskap som förstärktes av både tv-media och sociala medier. I dagarna har vi sett stora demonstrationer med delvis beväpnade medborgare som vägrar acceptera valresultatet trots att Bidens vinst över Trump är betydligt större än Trumps vinst över Clinton. Dessutom verkar det inte finnas några som helst tecken på valfusk. Man kunde hoppas att republikanerna skulle bryta ner armarna på Trump och se till att han accepterade valet – men ICKE! Dom är helt enkelt för rädda att stöta sig med de republikanska väljarna som helt uppenbart stödjer Trump.

Hur har det kunna bli så här? En sak som jag verkligen har reagerat över är pengarna som flödar i det amerikanska politiska systemet. Jag tror inte jag tar i när jag kallar det för lagliga mutor. Gigantiska donationer från storföretag och rika medborgare flödar över de folkvalda. Har man dåligt med pengar kan man inte köpa sig nog med mediatid och därmed får man mycket svårt att bli vald. Jag gissar att det är en anledning till varför jag så sällan ser någon klar ideologi hos många av dessa politiker. Deras åsikter verkar svänga med de åsikter som deras största donatorer har. Det är något bättre på yttersta vänsterkanten av demokraterna men då man granskar dessa politiker så har dom oftast finansierats av smådonationer av sina väljare. Inte av storbolag och multimiljonärer.

Vi får verkligen hoppas att vi i Sverige och EU inte drabbas av samma politiska sammanbrott som just nu finns i USA. För tio år sedan skulle jag ha sagt att detta aldrig kunde ske i Sverige. Idag är jag inte lika säker. Det är knappast någon hemlighet att pengarna flödar i EU men det gör det även i vårt svenska system. Dock inte lika uppenbart som i USA. Om vi låter pengar vara drivkraften hos våra folkvalda så kommer vi så småningom att vara i samma situation som USA. Precis som vi en gång i tiden skiljde kyrka från stat borde vi kanske säkerställa att även skilja staten från kapitalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.