Vårt ekonomiska system är inte skapt för dagens samhälle

Coronaviruset sveper över världen och dödar hundratusentals människor. En pandemi som förmodligen inte är den sista vi kommer att drabbas av. Pandemier spås nämligen bli vanligare eftersom att skogsskövling och extremt utnyttjande av världens resurser ökar. Utöver detta trista faktum måste vi som människor oroa oss över den globala uppvärmningen som enligt forskarna kan skapa en mycket mörk framtid för våra barn och barnbarn.

Nu när världen vet om dessa två stora hot mot vår framtid så är det självklart att vi fixar detta så snabbt som möjligt. Eller är det verkligen så självklart? Nej, faktiskt inte. För att fixa dessa två stora hot måste vi nämligen ställa om vårt samhälle. Vi måste minska vårt resursuttag och därmed vår konsumtion. Vi måste ställa om våra energissystem osv… osv… Tyvärr går detta stick i stäv med vår vilja att hela tiden ha mer och vårt ekonomiska system.

Under Cornakrisen har det blivit extremt tydligt hur bräckligt vårt ekonomiska system faktiskt är och vad det är som krävs för att hålla det under armarna. Systemet kräver nämligen evig tillväxt. Om vi inte konsumerar så går företagen i konkurs och då förlorar människorna sitt arbete och får mindre pengar. Har man mindre pengar så konsumerar man ännu mindre. En nedåtgående spiral för ekonomin men en bra sak för miljön. Miljö och dagens ekonomiska system står helt uppenbart emot varandra.

Betyder det att vi inte har råd att rädda miljö och därmed oss själva? Självklart inte! Dagens ekonomiska system är inte en naturlag. Det är en uppsättning lagar, regler och praxis som vi har satt upp genom århundraden. Målet har då framför allt varit att öka produktionen och därför ser systemet ut som det gör. Men ekonomi betyder egentligen ”att hushålla” och det är knappast det vi ser när vi tittar på hur världen ser ut idag.

Idag verkar det framför allt vara politikers jobb att skapa jobb så att medborgarna får god inkomst så att de kan konsumera i ett evigt ekorrhjul i tron att det är lösningen på framtidens problem. Visst har politiker börjat tala om miljön men det verkar oftast vara halvhjärtade försök där man väljer sina ord på guldvåg för att inte uppröra den überkänsliga finansmarknaden. En marknad där man på senare år tittar mindre på vad ett företag faktiskt producerar och mer på psykologin hos andra investerare för att kalkylera om kursen skall gå upp eller ned. Ibland kan man känna att ekonominyheter påminner mer om tipsextra och stryktipset än faktiska nyheter.

Så vad kan vi göra åt denna miljö-ekonomi paradox? För mig är svaret ganska självklart. Vi måste skapa nya regler för vår ekonomi så att den premierar saker som leder till en förbättrad miljö. Om dessa regler måste premiera mindre konsumtion och mer reparation så får det väl bli så. Det kräver dock att vi som människor också skaffar oss andra prioriteringar. Vi kan inte hela tiden kräva mer och nyare saker. Vi måste kräva färre och bättre saker istället. Frågan är väl snarast om vi vanliga dödliga är starka nog att göra det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.