Vilken är den bästa filmen någonsin gjord?

Film är en konstart som blommat under min egen livstid. Visst gjordes det film före min födsel men jag ser det mer som en läroperiod för branschen och de stora mästerverken har, enligt min mening, blommat ut under min livstid. Jag har sett mycket film då det varit en stor hobby. Med åren har jag definitivt blivit en vardagsrumskritiker på gott och ont. Mest ont tror jag eftersom att man lätt kan börja låta som en ”Ove”.

En bra filmskapare kan skapa ett brett spektrum av känslor och därmed förändra sinnen. Steven Spielberg har definitivt påverkat min utveckling och jag anser att han är en gigant inom industrin. Min absoluta favorit är dock Luc Besson. Jag verkligen älskar hur fantasifullt han sätter upp de flesta av sina filmer. Med filmer som Det stora blå, Léon, Jeanne d’Arc och framför allt Femte elementet blir det svårt att knuffa ner honom från den upphöjda platsen på min lista.

Vilken film är den bästa som någonsin gjorts? Att kategoriskt säga vilken film som är bäst är naturligtvis svårt. Tyvärr väljer filmindustrin ofta att mäta hur bra en film är genom att mäta hur mycket pengar den drog in. Ett tråkigt och fantasilöst sätt anser jag då så många andra faktorer än konstnärliga spelar in när det gäller det sättet att mäta. Vi har naturligtvis Oscarsgalan där det konstnärliga får betydligt större fokus men jag måste medge att jag ofta ställer mig frågande till deras utnämningar. Det känns lite som Nobelpriset i litteratur. Man vill rätt ofta resa sig ur soffa och cyniskt utropa: ”Äntligen!” (Som sagt… Man kan lätt bli en Ove)

Jag har funderat över vilka krav jag skulle sätta för att avgöra hur bra en film egentligen är. Jag har kommit fram till följande:

  1. Filmen måste vara bra, underhållande och fängslande. Det måste vara det viktigast kravet om den skall kunna klassas som en av världens bästa filmer genom tiderna.
  2. Man ska vilja se den igen och den skall vara aktuell under en lång tid. Ju längre desto bättre. Detta gör t ex Sjätte sinnet omöjlig eftersom att den blir ganska meningslös efter att man sett den en gång.
  3. Den skall ha ett budskap som engagerar. Jag var tveksam och detta krav borde vara med på listan eftersom att många fantastiska filmer egentligen inte har något budskap som engagerar. En film kan vara rolig eller vacker utan något underliggande budskap. Men om det finns ett underliggande budskap kan det förändra någonting inom dig som människa vilket jag anser borde vara ett kriterium för att klassas som världens bästa film genom tiderna.

Så vilken film är då världens bästa genom tiderna? För att nämna några så var jag var helt trollbunden av bl a Tillbaka till framtiden, Den gröna milen, The Shawshank Redemption, Det femte elementet och Forrest Gump. Dessa filmer har jag sett otaliga gånger. Tyvärr har jag bara sett slutet på Forrest Gump en enda gång då jag känner att jag måste slå av när han håller talat till graven. Det blir bara en gråtfest om jag skulle se den passagen igen 🙂 Men det säger även en del om hur bra den filmen är.

Den film som jag sett flest gånger är nog Tillbaka till framtiden. Men ju mer jag funderade på saken så insåg jag att trots dess fantasifulla och komiska innehåll så har den inget djupare budskap. Samma sak gällde Femte elementet och alla actionfyllda filmer som trots allt hade hög kvalitet. Vem kan t ex glömma ”Yippie-Ki-Yay, Motherfucker!” 🙂 Underhållande… men knappast något djupt budskap som fastnat i min själ.

Men då måste man även fundera över storverk som Sound of music, Star wars, Alla möjliga Robin Hood och Love Actually. Men nu när jag satt upp visa kriterier blev det lite lättare att sortera i huvudet. Den var nämligen inte många filmer som kunde uppfylla dessa tre kriterier. Visst är Borta med vinden bra men den har inte åldrats väl. Visst är Tillbaka till framtiden ett mästerverk men när man ser den idag så är specialeffekterna inte alls lika imponerande som dom var när man såg filmen första gången. Plötsligt insåg jag hur svårt det var att hitta en enda film som verkligen uppfyllde dessa krav enligt min egen bedömning.

Efter mycket funderande har jag dock kommit fram till två filmer som faktiskt uppfyller alla mina hårt satta krav. Jag har verkligen funderat för att komma på någon annan som film som skulle kunna tävla om förstapriset men ännu har jag inte kommit på någon. Filmerna jag tänker på är V som i Vendetta och Schindler’s List. Och om jag måste välja en av dom så blir det V som i Vendetta.

Vad tycker du om de kriterier som jag satt upp? Skulle du sätta upp andra kriterier? Och framför allt… Vilken film tycker du är den bästa som någonsin gjorts?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.