Reklam blir en klassfråga

För några år sedan såg jag ett avsnitt av Black Mirror. Det handlade om en futuristisk värld där man tjänade pengar genom att se reklam. Huvudrollsinnehavaren sov i ett rum fyllt med skärmar som kontinuerligt spelade reklam från hela världen. Även hans arbetsplats var full av skärmar som hela tiden rullade reklam. Visst kändes avsnittet en smula överdriven men jag fann det ganska intressant med tanke på att reklamfinansiering hade börjat komma på tapeten redan då.

Reklam borde klassas som mental nedskräpning

Tyvärr har jag dock numera insett hur fruktansvärt nära sanningen detta avsnitt har kommit. Premiumtjänster blir alltmer vanligt på nätet. Inte bara på Youtube och Spotify utan även i mindre skala som t ex podar som Somna med Henrik. En av de saker som dessa premiumtjänster lockar med är att man skall slippa all reklam.

Konsekvensen av detta blir att de som har gott om pengar kan köpa sig fria från det avgrundsgissel som reklam är, samtidigt som de som har det sämre ställt exponeras för mängder av reklam dagarna i ända. Till och med operativsystem som Android och Windows är fulla med påtvingad reklam om man inte är villig att betala för deras största paket.

En sak som jag finner extra trist med denna utveckling är att de som har minst pengar borde se på minst reklam eftersom att dom faktiskt egentligen inte har råd att köpa en massa krimskrams. Reklam är idag så påträngande att det borde klassas som mental nedskräpning och förbjudas i det allmänna rummet. Om det är så att dagens reklam är en direkt effekt av vårt ekonomiska system så är det verkligen dags att skapa ett nytt ekonomisk system för samhällets bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.